A túrázó jogai és kötelezettségei

Fontos hangsúlyoznom, hogy ezek a szabályok a biztonságról szónak, nem valami diktatórikus kiskirályságról!!! Éppen ezért elfogadásuk és betartásuk a túra alapfeltétele.

1, Barlangtúrán csak az vehet részt, aki:

  • a barlangtúra nehézségének megfelelő felszereléssel rendelkezik;
  • a barlangtúra nehézségének megfelelő egészségi- (fizikai, fiziológiai, lelki), illetve edzettségi állapotban van;
  • nem áll alkohol, vagy bódultságot, egyensúlyzavart előidéző szerek (gyógyszerek) hatása alatt.

2, A túrán való részvétel lehetőségét a túravezető bírálja el.
A résztvevők az állapotukról, illetve az abban történt kedvezőtlen változásokról – ide értve a legapróbb sérülést, vagy egészségügyi problémát – a túravezetőt kérés nélkül tájékoztatni kötelesek. Kéretik tudomásul venni, a túrából a túravezető bárkit, bármikor, indoklás nélkül is kizárhat (nem köteles semmiről vitázni, senkivel)!

3, A túrázó köteles a túravezető(k) utasításait maradéktalanul betartani mindaddig, míg a túravezető a túrát befejezettnek nem nyilvánítja.

4, A barlang természetvédelmi terület, állagát megóvom, nem rongálom. A túra során fokozottan ügyelni kell a szemetelés elkerülésére, valamint a barlang és képződményeinek megóvására. AMIT BEVISZEL, AZT MARADÉKTALANUL KI IS KELL HOZNI
“Vidd magaddal a kíváncsiságod, hagyd ott a lábnyomod, hozd ki az emlékeidet”

5, A túra útvonaláról letérni tilos! Ha az előttünk haladót nem látjuk, azonnal meg kell állni, míg vissza nem jönnek értünk. Az útvonalon várakozó embereket könnyebb megtalálni, mint a csellengőket.

6, A barlangban tilos ugrani! Egy rosszul felmért ugrás után, a bokaficam is kemény kihívás lehet a kijáratig…

7, A felszerelés állapotában beállt legapróbb változásról is értesíteni kell a túravezetőket. Egy kontakt-hibás lámpa – Murphy szerint – a legkellemetlenebb helyzetben fog cserben hagyni…

8, Ha bármelyik mászásnál úgy érzed problémád lehet vele, akkor azonnal jelezd a túravezetők felé. Utána viszont tessék elhinni, ha ott vagyunk, figyelünk, nem lehet probléma.

9, A túrán csak kinyomtatott, aláírt nyilatkozattal lehet részt venni.

10, A barlangtúra során étkezni tilos! Ez alól kivétel a csokoládé és a szőlőcukor, a 4-es pont betartásával.

11, A túra létszáma korlátozott, ezért előtte konkrét egyeztetés után lehet a jelentkezést elfogadottnak tekinteni.